8 Ocak 2012 Pazar

Ekşili Köfte

Malzemeler:
  • 400 gram kıyma
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber 
  • 1 çay bardağı un
  • zeytinyağ
Terbiyesi için:
  • 1 adet limon
  • 1 adet yumurta sarısı
Üzeri için:
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Pulbiber
Kıyma, rendelenmiş soğan, pirinç, maydanoz, yumurta , tuz ve baharatları ayarlanarak yoğrun. Hazır olan köfte fındıktan biraz büyük olacak şekilde top top yapın.
Köfteleri unlayın. (Bu şekilde derin dondurucuda saklayabilirsiniz.)

Havuç ve patatesi soyarak küp küp doğrayın. Tencereye koyduğunuz yağda hafifçe çevirerek üzerine suyunu koyun. Suyun kaynamasını bekleyin.
Kaynayan suya unlu köfteleri atın, dağılmaması için dikkatlice karıştırıp pişmeye bırakın. Tuzunu ayarlayın.
Terbiye için bir yumurta sarısı ve 1 limon suyunu iyice çırpın. Köfteler, patates ve havuçlar pişince terbiyemizi alıştırılarak* yavaşça ilave edin biraz daha pişince ocaktan alın. Üzerine kırmızı pulbiberle hazırlanan sos ile servis yapın.

Afiyet olsun arkadaşlar...

* Terbiyenin alıştırılması: yumurta sarısı ile hazırladığınız limon suyunu sıcak yemeğin içine birden ilave ederseniz. Yumurta pişer ve yemeğin üzerinde beyaz beyaz pişmiş yumurtalar hoş görünmez. Bunu önlemek için, yemeğin sıcak suyundan 1 kaşık yumurtalı limon suyuna alıp karıştırıyoruz ve bu hareketi birkaç kez tekrarlıyoruz. Böylece, terbiye sosumuz yemek ısısına geliyor. Yemeği karıştırarak, yavaşça hepsini döküp, bir-iki taşım daha kaynatıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder