Yoğurdunuzu evde kendiniz
yapıyorsunuz, değil mi?
Eskisi gibi doğal süt
bulmakta artık zor değil. Çoğu şarküteri, aktar veya market yakın köylerden belli
günlerde doğal süt getirtmeye de başladı. Yoğurt mayalamaya artık elimiz de
alıştı, ilgili daha önceki yazılarımdan da biliyorsunuz; annelerimizin, anneannelerimizin yaptığı gibi yoğurt mayalamak
çok basit.
Peki, yoğurdunuzu neyle
mayalıyorsunuz? Mayanız da doğal mı?!!!
Ben şimdiye kadar; bazen süt
aldığım yerden almış olduğum maya ile, bazen kendi yapmış olduğum yoğurttan
ayırdığım maya ile ya da onu da ayıramamışsam marketten en içime sinen küçük
bir yoğurt alarak mayalıyordum.
Geçenlerde Dr. Ümit Aktaş’ın “Bitkisel
Kürlerle İlaçsız Tedavi” kitabı elime geçti.
Bu konular hep ilgimi
çekmiştir, kitaba göz atarken doğal yoğurt mayası yapımından söz ediyordu. Çok ta kolaymış dedim ve tabii
ki hemen denedim.
İlk deneme başarısız! aslında
başarısız değil de, ilk aşamadan sonra devam etmekten vazgeçtim demek daha
doğru olacak.
Fakat kafama takılmıştı bir
kere, tekrar denedim ve evet işte doğal yoğurt mayam ve yapım aşamalarım. Artık
içim rahat!
Malzemeler
1 su bardağı süt
10-15 adet nohut
Sütünüzü aynı yoğurt mayalar
gibi kaynatıp, cam bir kavanoz veya kaseye alın ve mayalama derecesine (serçe
parmağınızı süte batırıp, 7’ye kadar saydığınızda parmağınız ısıya dayanıyorsa
mayalamak için ideal sıcaklığa gelmiştir) gelene kadar bekleyip, içine
nohutları koyun ve yine yoğurt gibi sarıp sarmalayın ve 24 saat ılık bir yerde
bekletin.
24 saatin sonunda, sütün
içinden nohutları çıkararak, kabın ağzını kapatıp buzdolabına koyun.
24 saat buzdolabında bekleyen
sütü tel süzgeç ile süzün.
Tekrar mayalamak üzere hazırladığınız
bir kase süt ile süzgecin üzerinde kalan ve ilk doğal mayanızın parçacıkları
olan taneler ile karıştırarak ikinci mayalamanızı yapın.
Sarıp sarmalayın ve bu defa
12 saat bekletin.
Artık; her ne kadar tadı biraz tatlı, kıvamı biraz
suluysa da mayamız olmuştur, süt miktarını her seferinde arttırarak normal
mayalama işlemine bununla devam edebilirsiniz.
Bir kaç mayalama sonrası tadı
ve kıvamı istediğiniz gibi olacaktır.
Afiyet Olsun!
Ellinize sağlık ben de hep evde yapıyorum yoğurdumu... mayam bir önceki yoğurttan tabi... bunu da öğrendiğim iyi oldu... deneyeceğim.. sevgiler (Selma'nın Organik Mutfağı)
YanıtlaSilTeşekkürler Selma Hanımcım...
Sil